1. den - přílet do Skotska

13:44

"Dear passengers, fasten your seat belts and prepare for takeoff!"
 .. anebo tak nějak nás uvítala letecká společnost Easyjet na palubě letadla. Letím já a můj kamarád z dětství, Vojta.
Tuto společnost jsme si vybrali hlavně kvůli ceně a přímým letům do Edinburku. A protože jsme chudí studenti, tak jsme letenky koupili půl roku dopředu, aby byly ještě levnější.


Je 7. srpna 2014 a my letíme navštívit naší kamarádku, Gemmu - rodilou Skotku. Během programu EHS strávila Gemma rok v České republice, kde jsem jí dělala takovou českou "mámu". Učila jsem ji česky, jezdily jsme na výlety, chodily na horkou čokoládu nebo prostě jen tak blbly při pečení skotských a českých dobrůtek. Gemmě je už pár dní 22 let a bydlí v jedné vesničce poblíž (později podle mě nejkrásnějšího) univerzitního města St. Andrews.


Let z Prahy trvá 2 hodiny, ale i to stačí, aby Vojtovi vyhládlo. Nebo spíš ho zaujala skotská letuška, která mě (mimochodem) taky zaujala svýma krásnýma modrýma očima a zrzavým copem až po pas. Vojta si u ní objednává 7up, aby "zahnal" žízeň. :)


Do Edinburku přilétáme asi ve 2:50 pm. Čas se nám na technice posunul o 1 hodinu a my vystupujeme z letadla do krásného srpnového slunečného dne. 

Letiště je tu opravdu malé, člověk ví přesně, kam má jít, protože ho pásy ani jinam nepustí. Před letištěm staví autobusy, což náramně ulehčuje situaci. Gemma nám cestu k ní naplánovala tak přesně, že snad panika nehrozí.

Naše první zkušenost začíná už v autobuse, říkáme si o jízdenku do Guardbridge. Řidič vidí, že jsme cizinci, a snaží se nám pomoct. Dokonce nám radí, že nemusíme kupovat 2 jízdenky ale jednu, i když budeme přestupovat. Tímpádem i ušetříme. Tohle by se nám v Česku snad ani stát nemohlo, aby někdo chtěl, abychom ušetřili. 

Jízdenka není ani tak drahá. Ve Skotsku čím dál jedete, tak je cena přibližně stejná - to ale VŮBEC neplatí na malé vzdálenosti (jak později zjistíme).
*nutno říct, že autobus je taky jiná liga - sedačky, jak když na nich nikdo nikdy neseděl, super záchod, poloprázdno a milý řidič.

Přijíždíme do Guardbridge, kde už na nás čeká naše milá kamarádka. Rok jsme se neviděly - je super jí zase vidět! Po ubytování v jejím bytě se jdeme projít po vesničce. Je krásně a v Británii je to vzácnost. Každý domeček má krásný zelený trávník (to asi kvůli častým dešťům) a téměř žádný plot (proč taky - trávník je na okrasu, na ten se nešlape). Racci jsou zde "ulice" páni, protože jsme kousek od moře.





jízda vlevo


You Might Also Like

1 komentářů

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images