4. den - Loch Ness

14:11

Umíte si představit návštěvu Skotska, aniž byste viděli jezero Loch Ness? Aniž byste se pokusili zahlédnout místní příšeru? Ne? Já taky ne! Těším se jak malá.



Jezero se nachází ve správní oblasti Highland. Je druhé největší ve Skotsku a je také pěkně hluboké. Asi každý si jezero spojí s příšerou zvanou Nessie. První fotky jsou z roku 1933 ale už se o ní tradovalo v 6. století. Nejslavnější fotografie je z roku 1960.

Říká se, že se Nessie ukrývá hluboko pod vodou v tzv. Edwards Deep (247 m - nejhlubší místo), jak se mi podařilo vyfotit v muzeu.


Mně osobně Nessie hodně zaujala. Přijela jsem jako "nevěřící", odjíždím plná pochyb a váhání. V muzeu byly i nejnovější záběry a údaje. Poslední z dubna 2014, kdy byla Nessie pořízena satelitním snímkem. Prý to mohla být vlna (způsobena větrem) a spousty dalších debat.



A teď k výletu. K jezeru nás veze Angus svým autem. Hrozně prší, zažíváme první klasický britský den. A to míříme na sever, kde je srážek o dost víc. Každopádně výhled z okénka je famózní! Nemůžu se vynadívat. Kopce poseté Heathers (květiny podobné vřesu) neporušená příroda, parádní silnice a prostě prázdniny! Bohužel fotku mám jen rozmazanou, zato jsem pořídila fotku na benzině, když Angus tankoval. Pro srovnání:

Po příjezdu (kolem poledne) navštěvujeme Nessieland, ono tu tak nějak ani není co jiného. Zvláště když neustále prší. Procházíme si obchůdek, objednáváme čaj, nakupujeme dárky. Je tu taková malá kavárnička (přímo v obchodě se suvenýry), kde si člověk může koupit dort, čaj či kávu a spoustu dalších věcí. My ale šetříme, čaj objednává jen Vojta a já mu upíjím. Oběd si vezeme svůj a tajně ho ujídáme. Gemma udělala velice přátelskou věc - včera večer si předem uvařila také oběd a jí ho z krabičky s námi. Aspoň si nepřipadáme tak trapně.
Poté si jdeme prohlédnou muzeum s Nessie, je velice zábavné. Dělané spíše pro děti, ale dospělý se tu taky hodně dozvědí a pobaví.

Přibližně na 3. hodinu máme objednanou loď po jezeře. Pán, co nás veze, je velice vtipný, ale my jeho vtipům moc nerozumíme. Pořád něco vypráví, ale v tom větru, dešti a hluku motoru není nic slyšet. Rozhlížíme se po jezeře, je opravdu velké!




Lodí jsme projeli jen malý okruh. Nessie na nás nebyla asi zrovna zvědavá. 

Gemma tu má jednu kamarádku ze školy. Vydáváme se na menší výlet, než se vrátíme zpět do Guardbridge. Po kopcích běhají promoklé ovečky a déšť nemá konce. Mimochodem už chápu upozornění na silnicích pro dnešek - HEAVY RAIN.


You Might Also Like

0 komentářů

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images