PŘED ODLETEM DO ČÍNY

4:29



Tak trochu přemýšlím, kdy se zrodila myšlenka navštívit léto 2016 Čínu ... Asi jsme jen seděli nad bývalým skypickerem (nynější kiwi.com) a hledali nejlevnější letenky. A Čína je tak velká, že jsme si jí nemohli nevšimnout.

Bezhlavě jsme koupili letenky (přes letušku.cz - doporučuji, velice vstřícné jednání a rychlé odpovědi na dotazy, a také zde byly letenky nejlevnější), čímž jsme se zavázali výlet uskutečnit. Letenky jsme si koupili už asi v únoru, následně začal maraton zjišťování informací, zařizování víz a čtení cizích blogů, abychom tam nejeli jak dvě trubky.

1. VĚC - VÍZUM
"Kdybych to bývala byla věděla .." Jo vízum není zrovna příjemná část, protože až mrknete na stránky čínské ambasády, tak zjistíte, že toho potřebujete opravdu moc!
Chtějí nejen pasy, fotky, výpis z účtu, .. ale i itinerář celé cesty včetně rezervací hotelů apod.!
S vízem nespěchejte, zařiďte si ho max. 2 měsíce před odletem, dřív vám ho ani nevydají. Po internetu jsou samé diskuze, že když chcete žádat o vízum, tak musíte před ambasádou stepovat od 7 (i když úřadují až od 9?) - to ale nebyl můj případ, zas takový blázen nejsem a čas je mi vzácný. Přišla jsem asi v 8:30 a přede mnou bylo cca 17 lidí. Řada přišla i na lidi za mnou ale chápu, že se to den ode dne liší. To už je zkrátka na vás.

 Tak to vypadal náš:

ITINERÁŘ CESTY DO ČÍNY

1. denOdlet z Prahy do Pekingu
2. denPřílet, Tiananmen Square, Water Cube
3. denGreat wall of China, Badaling
4. denForbidden City
5. denSummer Palace
6. denTemple of Heaven
7. denBeihai Park, Sun Park, Jingshan Park
8. denMing Dynasty tombs
9. denWangfujing (nákupní zona), Odjezd z Pekingu do Xian
10. denprohlídka města Xian
11. denvýlet do taoistických hor Hua Shan
12. denTerakotova armáda
13. denLishan National Forest Park
14. denNákup suvenýrů, odjezd do Pekingu nočním vlakem
15. denGuozijian, confucius temple
16. dennákup suvenýrů, přesun na letiště
17. denOdlet z Pekingu do Prahy

2. ZÁKAZY
Do Číny si vážně nemůžeme dovést všechno jak jsme my Češi zvyklí.
V rámci neobchodního dovozu lze přivážet zboží pro osobní potřebu v rozumné míře.
Do ČLR je zakázáno dovážet:  krev a její deriváty, ovoce, rajčata, lilek, pepř , mrtvá zvířata a jejich části , zeminu, patogenní a jinak nebezpečné mikroorganismy a škůdce, živá zvířata (s výjimkou psů a koček), vejce, čerstvé mléko, tuky, oleje, sýry, smetanu, syrovátku , vajíčka a kukly bource morušového, geneticky modifikované organismy, odpady, narkotika, materiály všeho druhu, které by mohly mít negativní vliv na čínskou politiku, ekonomiku, kulturu nebo etiku.
Zvláštního povolení je třeba k dovozu následujících produktů: semena, tabákové listy, obilniny, luštěniny, živé, řezané a suché květiny, ořechy, sušená nakládaná a mražená zelenina , výrobky z bambusu, ratanu, vrby, slámy a dřeva.
Vyvážet z ČLR je zakázáno: zbraně, munici, výbušniny, radiovysílačky a jejich hlavní části, čínskou měnu v hotovosti a v cenných papírech, materiály všeho druhu, které by mohly mít negativní vliv na čínskou politiku, ekonomiku, kulturu nebo etiku, vzácné tiskoviny a předměty historické a kulturní hodnoty, vzácné živočichy a rostliny včetně semen, narkotika.

3. KAPESNÉ
Jedna rada pro příště - není třeba si nejprve měnit na dolary a poté v Číně z dolarů na juany. My jsme to tak udělali s částí našeho kapesného. Avšak přiletěli jsme v sobotu, a to jsou banky zavřené (takový detail: v neděli jsou banky opět otevřené). Na letišti si bezpečně nevyměníte, ale mají tu bankomaty. Takže nejvýhodnější je vybrat si přímo tady (např. z automatu Bank of China).

4. MAPY
Nekupovali jsme žádné průvodce, veškeré informace o památkách autobusech apod. jsem si vyhledala přes internet a následně vytiskla. A dobře jsem udělala. Protože jsem také chtěla využít mobilní aplikace Tripadvisor, která mi z ničeho nic v Číně přestala fungovat. Google mapy v Číně nevyužijete, jsou posunuté. Proto se nám nejvíc osvědčila aplikace MapsMe na telefonu.

5. ZÁSUVKY A NABÍJENÍ
Se zásuvkami v Pekingu nebyl problém, doporučuji si však vzít (pokud máte) i power banku.

6. POJIŠTĚNÍ
Nezapomeňte se řádně pojistit a hlavně si doklady a důležitá čísla nezapomenout doma.

7. DOPORUČENÍ
- Neberte si sebou jídlo, v Číně koupíte např. kaši congee k snídani za 6 kč. Ušetří vám to záda. Navíc jídlo je zde opravdu všude.

- V Číně neteče pitná voda z kohoutku (i když nám něktěří Číňani říkali, že je ta voda v pohodě). Kupovali jsme si velké balení 4l vody, prodávají na každém rohu. Samozřejmě se traduje, že i každá desátá koupená voda je znečištěná, nám se ale nic nestalo.

- Všude straší s hygienou, že je v Číně špatná. Jediné opravdu špinavé záchody jsem zažila v Zakázaném městě, ale s ohledem na to, kolik turistů tam v ten den bylo, by to u nás v ČR vypadalo stejně. Problémem je to, že v Pekingu mají velice starou kanalizaci, a proto nesmíte např. házet toaleťák do záchodu. V ubytování ale bylo vždy čisto.

- Pokud letíte v létě tak - pevné boty, vějíř (koupíte v číně za 10 juanů), brýle, holky určitě gumičku do vlasů (v létě je v Číně obrovské vlhko, kdybych si nedělala každý den cop, tak už se z vlasů nevymotám), hlavně dostatek triček, antibakteriální ubrousky,  příp. roušku proti smogu.

Jestli máte nějaké dotazy, pište do komentářů! :)

zdroj:chinaembassy.cz

You Might Also Like

0 komentářů

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images